четверг, 14 мая 2020 г.

15 травня  3 клас    СПО
Тема: Безпека на дорозі. Правила пішохідного руху.
В місто вирушим всі разом,
Перешкоди всі пройдем,
А хто буде сумувати,
Із собою не візьмем.
Сьогодні ми вирушимо до міста.  А щоб подорож була вдалою, потрібно прочитати тему  нашого уроку: Безпека дорожнього руху. Правила дорожнього руху для пішоходів.
Коли люди вирушають у подорож, вони готують собі валізу. Давайте подивимось на речі і подумаємо, що із запропонованого ви взяли б у дорогу.

 «Автобус знань»
Щоб дістатися до міста, нам потрібен транспорт. Ось він. У кожного з вас є зошит. Напишіть на ньому своє ім’я  , завершивши речення: « Я чекаю від сьогоднішнього уроку…». А натомість ви отримаєте квиток. Наші очікування також відправляються у подорож, а ми докладемо усіх зусиль, щоб вони здійснилися.
Ну що ж,  шановні діти, займайте свої місця у нашому віртуальному автобусі  . А щоб не сумувати в дорозі, ми взяли з собою книгу. Тож давайте відкриємо її та прочитаємо розповідь «Твої помічники на дорозі», «Дорожні історії».


То що є помічником на дорозі?
Які правила переходу дороги ви знаєте?
Що заважало дітям дотримуватися Правил дорожнього руху?
Які Правила дорожнього руху вони порушили?
До яких наслідків це призвело?
Що ви можете їм порадити?

Доріжка для пішоходів
Завдання: згадати правила для пішоходів (як треба рухатися тротуаром, уздовж шосе, які є пішохідні переходи, як переходити дорогу на регульованому і нерегульованому перехресті, в умовах обмеженої оглядовості). Намалювати дорожні знаки, які позначають  пішохідні переходи.

Доріжка для велосипедистів
Завдання: згадати правила для велосипедистів (де можна кататися на велосипеді до 14 років, як переїхати на інший бік дороги, як обладнати велосипед).  
фізхвилинка

Місце зупинки автобуса

Завдання: згадати правила для пасажирів ( як треба чекати транспорт на зупинці, як заходити у транспорт, як готуватися до виходу з нього, кому треба поступатися місцем у громадському транспорті). Намалювати, якими знаками позначають зупинки громадського транспорту.
Автотранспорт вулицями рухається з великою швидкістю. Ситуація може змінюватись блискавично, і тому під час переходу вулиці необхідно постійно й уважно за нею спостерігати. Переважаюча кількість нещасних випадків з пішоходами, пасажирами трапляється саме тоді, коли вони поспішають, хвилюються, біжать. Вулиця оманлива: в цю хвилину немає жодного транспортного засобу, а через секунду він може непомітно виїхати з провулку чи з-за повороту.     
  Перехід вулиці - це лише 10-20 секунд, і тому варто на цей час припинити розмови й уважно спостерігати за проїжджою частиною. Переходити дорогу треба тільки в місцях, спеціально відведених для цього, - це є пішохідні переходи.
У містах пішохідні переходи  обладнані світлофором. Вони застосовуються для регулювання руху у певних напрямках.

У перекладі з грецької мови слово «світлофор» означає «той, що несе світло».            
Перший вуличний світлофор з’явився у Лондоні у 1868 році. Винайшов його англійський інженер Нейт.
Перший світлофор був механічним: кольорові сигнали змінював черговий поліцейський, який стояв поруч. Перш ніж увести  світлофор у дію, в газетах Лондона були докладно описані правила дорожнього руху, з яких люди дізналися, що означає червоний колір, а що – зелений. Жовтого сигналу тоді не було взагалі.
У нашій країні світлофор з’явився у 1924 році.
Інколи світлофор виходить з ладу, тоді рухом керує регулювальник. 

Регулюва́льник — працівник поліції, військової інспекції безпеки дорожнього руху, який має відповідне посвідчення та екіпіровку (формений одяг або розпізнавальний знак, нарукавна пов'язка, жезл, диск з червоним сигналом чи світлоповертачем, червоний ліхтар або прапорець) і регулює дорожній рух.
Сигнали регулювальника мають перевагу перед сигналами світлофорів та вимогами дорожніх знаків пріоритету і є обов'язковими для виконання.
Водії та пішоходи повинні виконувати додаткові вимоги регулювальника, навіть якщо вони суперечать сигналам світлофорів, вимогам дорожніх знаків і розмітки.
    Отже, ми з вами працювали дуже добреЯ впевнена, що ви будете гарними пішоходами і пасажирами, адже від вашої поведінки, від знання вами правил дорожнього руху залежить ваше життя і життя оточуючих. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий