четверг, 7 мая 2020 г.

4  та 8   травня     3 клас       СПО

 Тема : Правила безпечної поведінки вдома та на вулиці.




Правила безпечної поведінки вдома, надворі, у натовпі
Сучасна людина проживає в складному технічному середовищі, яке несе небезпеку не тільки для здоров'я, але й для самого життя.
Безпека дітей у вітальні
Кути меблів є основною причиною синців і ґуль, тому їх бажано закрити поролоном на клейкій стрічці. Не залишайте дитину саму перед незахищеним каміном: може вискочити іскорка і підпалити килим або навіть одяг дитини. Якщо дитина занадто близько підходить до полум'я, це може призвести до загоряння одягу, причому виготовлений з синтетичного матеріалу загоряється набагато швидше.

Запам'ятайте:
  • алкоголь, сигарети, запальнички та сірники повинні зберігатися далеко від дітей;
  • попільнички повинні бути завжди очищені, навіть маленький недопалок може викликати інтоксикацію;
  • не залишайте у межах досяжності монетки, шпильки, кісточки від фруктів, цвяхи, гвинтики, які дитина може проковтнути або встромити в розетку;
  • не дозволяйте дітям вилазити на підвіконня;
  • деякі кімнатні та садові рослини токсичні, тому їх слід тримати подалі від дітей;
  • тераси, балкони, де перебувають діти, повинні мати міцні захисні грати, дуже високі та з вузькими просвітами;
  • вогнепальну зброю вдома необхідно зберігати розрядженою у металевій шафі (сейфі), замкненій на ключ.
Не даруйте небезпечних іграшок, іграшкових видів зброї. Наприклад, кульки, потрапляючи на тверді предмети, відскакують у бік того, хто стріляв. Пістони розкидають навколо іскри, які можуть потрапити в очі. Небезпечні також луки, стріли і рогатки.
Іграшки повинні знаходитися на нижніх полицях, щоб дитина не діставала їх зверху.
Безпека дітей в інших приміщеннях
Необхідно пам 'ятати:
  • предмети особистої гігієни та косметики будь-якого типу слід тримати подалі від дітей;
  • інструменти набору "зроби сам" повинні зберігатися у металевій шухля­ді з надійним замком: цвяхи, молоток, свердло, пилка можуть стати небезпечними, якщо опиняться у руках дитини;
  • перед тим, як дозволити дитині користуватися ліфтом самостійно, бажа­но разом з дорослими дати їй можливість "покерувати" ліфтом. У якийсь момент зупиніть ліфт і навчіть дитину користуватися екстреною допомогою та правильно
    поводитися, поки ліфт не відчинять;
  • кожен член сім'ї, включаючи дітей, повинен знати, де знаходяться розпо­дільники газу, води, електроенергії та вміти відключати їх в екстрених випадках;
  • у кухні та вітальні повинно бути вдосталь освітлення, щоб не вдарятися об кути та інші частини меблів; важливо завжди мати на видному місці список телефонних номерів різ­них аварійних служб, щоб їх міг викликати кожен, у тому числі й діти.

Безпека дітей з домашніми тваринами
Потрібно бути обережними з собаками тих порід, які відомі своєю агресив­ністю - неапольський сторожовий пес, дог, доберман, бультер'єр та ін.
Кішки можуть подряпати, при цьому занести у рани інфекцію; були випад­ки, коли кішка позбавила дитину ока. Інша небезпека - передавання людині різних інфекцій через шерсть домашніх тварин. Тварини не повинні спати у ліжку чи у кімнаті дитини, їх необхідно часто ретельно мити, періодично пока­зувати ветеринару, робити необхідні щеплення. Найбільш відомі інфекції, які передаються від собак і кішок, - сказ, короста та правець.

Насильство над дітьми
Серед різноманітних злочинів найтяжчий - зґвалтування. Здебільшого про нього не заявляють у міліцію через сором, незнання або страх, який стає усе нестерпнішим через погрози переслідування.

Тому важливо пояснити дитині, щоб вона:
  • не пускала нікого у дім, коли сама;ніколи не брала гроші, солодощі, подарунки і ніколи не погоджувалася на
    прогулянки у чужому автомобілі;
  • уникала ізольованих місць, порожніх стадіонів, безлюдних парків, найкоротших, але небезпечних шляхів, темних вулиць.

Небезпека на присадибній ділянці
Ті, хто має присадибну ділянку, повинні пам'ятати про безпеку дітей.
  • Не дозволяйте дітям користуватися електричною або бензиновою косаркою; перед тим, як стригти траву, згребіть граблями камені, іграшки і все те, що може відлетіти, як куля, від обертових ножів косарки;
  • періодично слідкуйте за місцями ігор дітей у саду (гойдалки, гірка, різні спортивні снаряди); вчасно проводьте їхній ремонт та профілактику;
  • дощова вода - добре добриво для квітів, але уважно стежте за наповне­ною ємністю, яка є небезпечною для маленької дитини.








Поведінка на вулиці
Вулиця - один з найнебезпечніших об'єктів сучасного міста, де людину можуть підстерігати різні неприємності. Щороку в Україні гине під колесами автомашин понад 30тис.осіб. Майже в усіх випадках це відбувається через неуважність і порушення Правил дорожнього руху.
Тому, добре знаючи дорогу від дому до школи, від школи до інших навчаль­них корпусів, треба знати місця, що потребують посиленої уваги. Наприклад, перехід через вулицю, небезпечні перехрестя, вузькі вулиці та інше.

Велике скупчення людей
У невеликих поселеннях (селах) усі мешканці знають один одного. Тут злочинцю не сховатися, його рано чи пізно знайдуть. А ось у місті існує так звана відчуженість людей один від одного. Незнайома людина тут - чужий. Де багато людей і всі кудись поспішають важче сподіватися на допомогу.
Мешканці міста стають джерелом небезпеки один для одного в екстремаль­них умовах (наприклад, під час виникнення пожежі у приміщеннях магазину, кінотеатру тощо). Найнадійніший засіб захисту в таких обставинах - не втрача­ти тверезого погляду на подію і знати, де є безпечні виходи з приміщення.



Моя поведінка у натовпі
  • Не тримати великі суми грошей в одному місці.
  • Пам'ятати і тримати під контролем місця, де зберігаєте гроші.
  • Якщо гроші у сумочці, то її слід притиснути до грудей і пильнувати, щоб ніхто не вирвав її з рук.
  • Гаманець треба класти у пакет чи господарську сумку на саме дно, зверху покласти різні речі, особливо такі, які створюють шум (шелестять).
  • У разі викрадення ключів і документів треба негайно змінити замок у квартирі.
  • У будь-якому разі кожна людина повинна бути пильною і обережною.



Домашнє завдання : дотримуватися порад та правил безпеки перебування вдома та на вулиці.

Комментариев нет:

Отправить комментарий