понедельник, 13 апреля 2020 г.

№25-26    1-А 14.04/16.04  1-Б 14.04
Тема: 
Перші та другі страви.

Немає більш щирої любові ніж любов до їжі
                                                                                             (Джордж Бернард Шоу)
Щоб здоровя гарне мати,буду їжу прославляти.
Ой смачна пшоняна каша! Де,шановні,ложка ваша?
Хочте  їжте з огірочком, ну,а можна і з медком,
І запийте все  кваском, затанцюйте гопаком!
Ніжні з борошна галушки  у макітрі на столі.
З часником смачні пампушки і великі,і малі!
А картопелька варена у прикуску із сальцем –
Це козацька їжа денна з чорним печеним хлібцем.
Соковиті ніжні фрукти і солодкі, як нектар.
Покуштуйте, люди добрі, для здоров’я щедрий дар!

Ви знаєте, що принципами раціонального харчування є помірність, різноманітність і збалансованість. 
1.Подивіться на піраміду  здорового харчування і складіть правила на день для школяра.   Кількість прийомів їжі – 5.
  1. Їсти потрібно 4-5 разів на день в один і той самий час. Якщо дотримуватися цього правила, то у вас завжди буде хороший апетит, їжа краще засвоюватиметься.
  2. Їсти потрібно правильно, добре пережовуючи. Нехтування цим правилом спричиняє шлунково-кишкові захворювання.
  3. Під час вживання їжі не можна відволікатися, займатися іншими справами. Це знижує апетит і погіршує засвоєння продуктів.
  4. Не можна переїдати. Після надмірного вживання їжі почуватиметеся ослабленими. Тоді не хочеться займатися спортом, бігати, вчитися. Переїдання є причиною багатьох хвороб.
  5. Дотримуватися режиму харчування. Перший сніданок 7.00-7.30. Другий сніданок з 9.00-11.00. Обід з 12.30-13.00. Полуденок з 15.00-15.30. Вечеря з 17.00-18.00.
  6. Вранці корисно споживати кашу. Сніданок повинен бути ситним і гарячим.
  7. У школі слід обов’язково поїсти після другого чи третього уроку.
  8. Бажано, щоб на обід було 2-3 страви.
  9. Полуденок необхідний, щоб підтримати сили в середині дня.
  10. Найкраще на вечерю з’їсти страву з овочів чи фруктів.
  11. Їжа має бути свіжою, багатою на вітаміни.
2. Фізкультхвилинка.

2.Скласти розповідь за малюнками:



3.Вибрати перші та другі страви з малюнків.

4.Приклад меню школяра на день

1. Сніданок - основний і обов'язковий прийом їжі .

У сніданок можна включити:

  • каші (з маслом або молоком), макарони, картопляне пюре;
  • яйця, сир;
  • м'ясо або рибу;
  • какао, чай, натуральний сік, компот або кава з молоком.
2. Другий сніданок.  
  • фрукти (яблуко, банан, грушу або інший фрукт, який зручно з'їсти, щоб не забруднитися);
  • бутерброд із сиром або відварним філе;
  • печиво, запіканку або булочку, краще домашнього приготування;
  • горіхи або сухофрукти;
  • напій (компот, сік, питний йогурт, вода без газу, морс).
 3. Обід - основний прийом їжі, під час якого дитині важливо отримувати перше, друге і десерт.
  1. Перше - гаряче рідке блюдо: невелика порція м'ясного, рибного або овочевого супу, борщу, солянки або ін.
  2. Друге - гарнір (каша, макарони, картопля) з додаванням відвареного або тушкованого м'яса або риби, котлети, тушкованих або свіжих овочів.
  3. Десерт - солодкість з помірним вмістом цукру.

4. Полудень. Між обідом і вечерею доцільно зробити невеликий перекус, але найбільшу кількість їжі повинна з'їдатися саме у першій половині дня, під час сніданку і обіду.
5. Вечеря - легкий, котрий включає гарячу страву. Вечеряти бажано мінімум за 2 години до сну.

Що запропонувати дитині на вечерю:

  • яєчня або омлет;
  • сир;
  • тушковані овочі або рибу;
  • відварне м'ясо;
  • овочевий салат;
  • гречану, рисову або вівсяну кашу;
  • ​бобові зі свіжими овочами та ін.
  • 5. Скласти меню на день.
  • 6. Відгадати загадки.

7.  Намалювати малюнок "Моя улюблена їжа".


  •  

Комментариев нет:

Отправить комментарий