-Як
можна замінити назви цих предметів одним словом? (Посуд)
-Навіщо
людям посуд?
-Із
чого виготовляють посуд?
-Яким
посудом користується твоя родина?
Бесіда
Первісні
люди тривалий час споживали продукти, які їм дарувала природа, тільки у сирому
вигляді. З часом вони навчилися добувати вогонь і почали готували їжу на
відкритому вогнищі. Коли винайшли глиняний посуд, у людей з’явилась можливість
їжу варити. Протягом віків люди стали накопичувати знання про способи
приготування різних страв. Так і виникла кулінарія.
Кулінарія - людська
діяльність, пов’язана із приготуванням їжі.
Посуд - узагальнена назва різноманітних за
формою та оформленням ємностей, які виготовляються із глини, скла, металу,
пластику тощо. Використовуються для приготування або подавання їжі, напоїв
тощо, а також для зберігання харчових продуктів.
Посуд поділяють на кухонний і столовий.
- Назвіть приклади кухонного посуду.
- Сервірування стола – це підготування й оформлення його для
споживання їжі. Спочатку стіл накривають, найчастіше, білоюскатертиною, а для чайного столу
використовують кольорову. Напроти кожного за столом ставлять тарілку на
відстані 2 см від краю стола. Розкладають столові прибори. А як саме це роблять
нам розкажуть наші гості – «столові прибори».
Ложка: я – столова ложка, мене кладуть з правого боку тарілки,
випуклою стороною вниз. Я створена для рідких страв. До речі, інші страви теж
зручно їсти ложкою, але це не дуже негарно, тому виховані люди так ніколи не
роблять. Ложкою їдять суп, борщ, окрошку. Мене слід тримати в правій руці, а
ліва в цей час повинна лежати на столі. Набирай неповну ложку і перехиляй до
рота звуженим краєм. Поївши, кладіть мене на тарілку. У мене є сестричка –
чайна ложечка.
Чайна ложка: Я призначена для компотів, тістечок, чаю та морозива.
Мною кладуть цукор у чай або каву, дістають фрукти, ягоди з компоту; їдять
тістечка. Розмішавши страву, ложечку кладуть на блюдце.
-Діти,
розмішувати цукор треба безшумно. Чай і компот не сьорбають із ложечки.
Виделка: - кладуть мене з лівого боку від тарілки, гострим кінцем
догори. Зубчики у мене є для того, щоб наколювати їжу: шматок котлети, вареник.
Коли наколюєте, мене потрібно повернути опуклим боком догори. Щоб набрати
гарнір, слід перевернути виделку «спинкою» вниз. Тримають мене лівою рукою,
після їжі кладуть у тарілку. Якщо їдять страви, які можна їсти без ножа, то
мене тримають у правій руці.
Ніж : - Кладуть мене з правого боку від тарілки, лезом до
неї. Я потрібен, щоб відрізати шматочки м’яса, яєчні,
запіканки. Тримають мене правою рукою, а виделкою в лівій руці наколюють
відрізані мною шматочки. Користуються мною обережно, щоб самому не поранитись і
не зашкодити іншим.
-Ті страви, які легко ламаються виделкою, їдять без допомоги ножа. Це
варена картопля та овочі, котлети, тефтелі, шніцелі. Виделка в таких випадках
знаходиться в правій руці. А ще ви повинні запам’ятати, що їсти з ножа не
можна. Це некультурно і небезпечно.
-Ми вдячні столовим приборам, які познайомили нас із тим, як ними
користуватися. Але, крім них на столі повинні стояти склянки, або чашки,
спеції, серветки.
Фізхвилинка
-Праворуч від
тарілки розміщують чашку з чаєм, кавою чи какао на блюдці з ложечкою.
-Ліворуч від
тарілки повинна стояти пиріжкова тарілка, на яку кладуть пиріжок, булку,
бутерброд чи скибку хліба. Під час їди тримати хліб в руках не слід. Скибочка
хліба повинна лежати на пиріжковій тарілці і від неї відламують маленькі
шматочки.
Сіль і перець подають у
маленьких сільницях і перечницях. До сільничок подають спеціальні дуже маленькі
ложечки, щоб ними брати сіль. Сіль не можна брати ні ножем, ні пальцями.
Без серветок неможливо дотримуватися чистоти й
охайності за столом. Паперові серветкирозміщуютьуспеціальній підставці посередині столу.
Насвятковийстілкладутьполотнянісерветки. Перед тим, як розпочати їсти,
розгорніть серветку і покладіть її собі на коліна. Після закінчення трапези
потрібно витерти нею руки і покласти на стіл поряд із тарілкою. Після того, як
серветку використали, її не потрібно знову акуратно складати.
Гра «Так чи
ні»
■Коли їси, розхитуйся на стільці (...)
■Виделку тримай у лівій руці, а ніж у правій (...)
■Клади лікті на стіл, (...)
■їж з ножа. (...)
■Бери страву тільки після гостей чи дорослих, (...)
■За столом розмовляй з повним ротом, човгай ногами, (...)
■Не вибирай, а бери те , що лежить ближче до тебе, (...)
■Бажай всім «Смачного!», «Хліб - сіль», (...)
Вірш:«Оце так свято!»
-Святкували іменини Ми у подружки Марини.
-Чай пили і тортик їли,
-Про цікаве гомоніли В нас компанія чимала,
-Тільки вихованих мало:
-Вова голосно сміявся,
-Дмитрик на стільці гойдався,
-Підштовхнув маленьку Ніну,
-Чай розлив на скатертину.
-Ігор свої пальці в кремі Витирав об светрик Жені.
-Було весело нам дуже - На підлозі бруд, калюжі Після цього святкування Буде
довгим прибирання.
-Діти, чи запросить Маринка на наступний день народження цих дітей? Чому?
Комментариев нет:
Отправить комментарий